marți, 15 iulie 2014

Review no.1 : "Psihologia pozitiva" de Roseline Blum

O carte motivationala care ne indeamna sa ne sporim calitatile si sa incercam sa lucram asupra defectelor noastre printr-o serie de exercitii practice.
Inca de pe prima pagina se dezvaluie faptul ca se vor descrie 6 calitati si 24 de forte pentru a fi fericit (din punctul meu de vedere, chestia cu numerele e relativa - vrea doar sa capteze atentia pentru a dovedi cat de facil este sa fii fericit).

Nu voi sta acum sa rescriu cartea, insirandu-i toate ideile (si asa fiind foarte condensata), prin urmare recomand citirea ei.
Fiecare isi poate regasi "fortele" de care dispune prin intermediul intrebarilor de la fiecare subcapitol si, de asemenea, poate sa le dezvolte prin exercitiile propuse.

Prima calitate:
I. Intelepciunea si cunoasterea   (intre noi fie vorba, sunt 2, dar trebuie sa acceptam ca sunt din acelasi registru)
Aceasta are 5 forte (voi extrage paragrafe ce vor descrie doar prima forte, pentru a sti la ce sa va asteptati de la restul cartii) :
1. Creativitatea - "De fiecare data cand spui Nu! unei conventii sau unei obisnuinte, de fiecare data cand te abati de la poteca batatorita, dai dovada de creativitate. De fiecare data cand decorezi o camera altfel, cand vii la locul de munca cu o idee personala, cand gasesti o modalitate originala de a stabili o legatura cu cineva, esti creator. Singurul lucru important este sa te lasi antrenat de o idee uimitoare sau aparent bizara, atunci cand aceasta iti vine in minte si mai ales sa nu te lasi incorsetat de traditii."

Cum sa redescoperi creativitatea ?
Fa o activitate creatoare
Fa siesta lui Dali
Schimba traseul spre serviciu
Schimba-ti infatisarea zilnica
Timp de o zi imagineaza-ti ca nu-i cunosti de la Adam si Eva pe oamenii pe langa care treci
Elibereaza-te de scenariul prea bine cunoscut
Analizeaza mai multe adevaruri legate de acelasi fapt
Fa loc efortului si destinderii in programul tau, pentru a-ti dezvolta creativitatea
Fii propriul tau stapan

2. Curiozitatea
3. Deschiderea spiritului, gandirea critica si autoafirmarea
4. Placerea de a invata
5. Simtul perspectivei si discernamantul

II. Curajul
Forte :
6. Autenticitatea si onestitatea
7. Vitejia
8. Perseverenta
9. Entuziasmul si optimismul

III. Omenia
10. Amabilitatea si generozitatea
11. Iubirea
12. Inteligenta emotionala

IV. Dreptatea
13. Buna credinta si marinimia
14. Spiritul de echipa si loialitatea
15. Arta conducerii

V. Cumpatarea
16. Compasiunea si iertarea
17. Modestia si smerenia
18. Rabdarea, prudenta si ponderarea
19. Stapanirea de sine

VI. Transcendenta
20. Aprecierea frumusetii si a excelentei
21. Gratitudinea si recunostinta
22. Speranta
23. Rasul si surasul
24. Credinta si spiritualitatea

Prin urmare, cartea are numeroase aplicatii pentru dezvoltarea personala. O recomand din acest punct de vedere.
Totusi, poate clasificarile se mai puteau rafina si clasifica in mai multe moduri, insa probabil ar fi rezultat o carte de cu totul alte dimensiuni si alt public tinta.
Per total, o carte care este utila pentru dezvoltarea personala cu solutii practice. Poate nu le vom retine pe toate, dar in orice caz se va realiza o imbunatatire, un progres. De altfel si la baza existentei umane sta... ghiciti ce? Progresul!

miercuri, 2 iulie 2014

Ochi critic

Constat pe propria-mi piele ca o minte neexersata isi pierde capacitatea de a analiza in profunzime anumite subiecte/idei. Aceasta ca sa imi sublinieze convingerile pe care le aveam deja in legatura cu potentialul multor copii deosebit de inteligenti care se pierde din cauza sistemului, a ideilor preconcepute si a persoanelor care nu stiu cum sa gestioneze acest potential.
Prin urmare, incerc sa revin pe linia de plutire, si sa citesc o carte la maxim 3 saptamani. Ii voi face rezumatul si imi voi expune parerile privind ideile continute dar si recomandarea (sau nu) a cartii. Mi-as dori daca exista alte opinii sau recomandari ale cartilor, sa le aflu. Mi-ar face placere o polemica. :)

sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Avrig (II) . Resedinta de vara a lui Samuel von Brukental

Dupa vizita la fabrica de sticla din Avrig, m-am decis sa vizitez si resedinta de vara a lui Samuel von Brukental. Aceasta se afla la 5 minute distanta (drumul fiind parcurs cu masina). Adaug istoricul si datele de contact, iar apoi cateva impresii personale, dar si imagini de la frumosul loc.

"În anul 1762, la dorinţa generalului Bucow, pe atunci guvernator al Transilvaniei, a început la Avrig construcţia unui castel. După moartea lui Bucow în 1764, castelul trece în proprietatea baronului Samuel von Brukenthal, noul guvernator al Transilvaniei, devenind, după modificări şi îmbunătăţiri, reşedinţa de vară. Castelul a fost construit în stil baroc, perioada târzie a barocului, după modelul palatului Schoenbrunn din Viena. Corpul central este înconjurat de două aripi de clădiri mai mici.

În 1776 a fost amenajat parcul din faţa palatului după modelul grădinilor vieneze. Întins pe 8,3 hectare până în lunca Oltului, cu terase, scări de piatră, bazine cu apă, părâu în cascade, alei cu specii rare de arbori şi arbuşti, parcul palatului este astăzi singurul parc de castel păstrat în forma sa originară din Transilvania. Încă în urmă cu 200 de ani, mulţumită bogatei sale culturi horticole, era cunoscut şi dincolo de graniţele Transilvaniei ca „fântâna sănătăţii” şi „Edenul transilvănean”.

vineri, 3 ianuarie 2014

Avrig (I) . Fabrica de sticla.

Vineri, 16 august 2013 m-am decis sa vad o parte din obiectivele turistice ale orasului Avrig, judetul Sibiu.


Asadar, pentru a sti ce se poate vizita, mai intai, m-am documentat de pe internet, pe site-ul primariei Avrig: 

Prin urmare, obiectivele turistice sunt:
1. Reşedinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal
2. Biserica Ortodoxă
3. Biserica fortificată
4. Muzeul Avrig
5. Fabrica de sticlă
6. Valea Avrigului
7. Lacul Avrig