vineri, 3 ianuarie 2014

Avrig (I) . Fabrica de sticla.

Vineri, 16 august 2013 m-am decis sa vad o parte din obiectivele turistice ale orasului Avrig, judetul Sibiu.


Asadar, pentru a sti ce se poate vizita, mai intai, m-am documentat de pe internet, pe site-ul primariei Avrig: 

Prin urmare, obiectivele turistice sunt:
1. Reşedinţa de vară a lui Samuel von Brukenthal
2. Biserica Ortodoxă
3. Biserica fortificată
4. Muzeul Avrig
5. Fabrica de sticlă
6. Valea Avrigului
7. Lacul Avrig


Am decis sa pornim la drum (eu si inca alte 2 persoane) mai intai spre Fabrica de sticla, avand program doar pana la ora 13:30.

Citez din site-ul primariei Avrig:

"În 1830 Glăjăria de la Porumbacu se mută la Avrig în vecinătatea râului a cărui cădere a apei era folosită ca forţă hidraulică. Primii meşteri ai sticlăriei erau aduşi din Boemia şi de la Murano.Întrarea în glăjărie costă 5 lei.

Adresă: str. Brukenthal 114

Contact: Gabriela Tulban, Tel: 0269 524 564

Program: Luni – Vineri: 10:30 – 13:30 (cu posibilitate de cumpărare) "

Ajungand la poarta fabricii de sticla, ne intampina o doamna careia ii comunicam intentia noastra de a vizita fabrica de sticla. Doamna pare mirata si ne descurajeaza avantul inca de la inceput: ne spune ca pentru a vizita fabrica este nevoie de o cerere, plasata domnului director si este necesara aprobare, iar aceasta cerere trebuie plasata din timp - si apoi, nici n-am putea cumpara ceva, intrucat totul este in euro si la preturi extraordinar de mari. 
Ii multumim pentru indicatii, insa nu ne descurajam si sunam la numarul de telefon indicat pe site-ul primariei. Acolo ne raspunde o persoana foarte amabila care, intr-adevar, ne spune ca este necesar sa vorbeasca la director, insa ne da de inteles ca este ca si rezolvat. Dupa nici 3 minute, doamna de la poarta ne face semn ca putem intra si isi cere scuze pentru incidentul anterior, insa nu isi putea asuma responsabilitatea de a primi niste straini fara acord de la superiori.
Pe baza unui buletin, totul este ca si rezolvat - se poate vizita fabrica fara nicio problema!


Asadar, purcedem in vizitarea fabricii. Ne intampina un domn amabil care ne povesteste despre ceea ce a reprezentat fabrica, prin ce a trecut de-a lungul vremurilor si in ce stare se afla la momentul actual.
Mai exact, ca este o fabrica de traditie datand inca de prin 1625, in localitatea Porumbacul de Sus.

Pentru un istoric mai detaliat dar si exemplificarea muncii unui sticlar in cadrul acestei fabrici, recomand urmatorul filmulet:


The Glass Factory - Avrig from Adrienne Photography on Vimeo.

In interiorul fabricii, o atmosfera impresionanta. De la maestrii sticlari la oameni care verifica daca produsele sunt corespunzatoare (sa nu fie ciobite, sa fie conforma cu modelul initial), la persoane care decoreaza/picteaza sticlaria, toti muncesc din greu si contribuie la o imagine de ansamblu  (asa o percep eu ) similara unui stup de albine.

Ok, totusi unde vreau sa ajung cu aceasta istorisire ?

Cel mai important aspect pe care vreau sa il punctez este faptul ca fabrica realizeaza produsele DOAR PENTRU CLIENTII EXTERI. De asemenea, personalul este redus pe zi ce trece.
De ce? Pentru ca in Romania nu se solicita sticlaria romaneasca sau sunt negociate contracte "avantajoase" cu firme din afara tarii.

Probabil stiati ca NU MAI EXISTA SCOALA PENTRU PRACTICAREA MESERIEI DE STICLAR. Prin urmare, lucratorii actuali sunt ultima generatie de sticlari. Meseria presupune multa munca si indemanare, care cu greu se capata. Pe langa acest lucru, salariile sunt foarte scazute (<1000 Lei). 

Un aspect interesant este faptul ca unii clienti cer exclusivitate pe aspectul produsului. Prin urmare, daca in fabrica se produc mai multe produse decat necesarul (iar acestea sunt conforme), restul produselor nu pot fi comercializate si trebuie distruse.

La iesirea din fabrica, se pot achizitiona cateva superbe sticlarii la un pret mai putin decat modic, daca s-ar putea spune (ce-i drept, numarul de modele din care se poate alege este foarte limitat fata de ce am putut vedea in fabrica, insa foarte frumos).

Atasez cateva poze cu sticlaria produsa la fabrica.

Prin urmare, meseria nemafiind invatata de generatia tanara, fabrica isi reduce personalul pe zi ce trece, prin urmare si productia are de suferit. Pe langa faptul ca produsele sunt vandute pe foarte putin si ajung sa valoreze o avere cand sunt in afara tarii, Romania sta si asteapta ca si aceasta fabrica sa dispara in negura vremii. Candva, cand vom ajunge cu adevarat saraci sa ne mandrim cu ceea ce a fost candva. Si o sa ne-ntrebam cu ochi nevinovati : CE S-A INTAMPAT?









P.S.: Totusi au aparut si in presa unele informatii referitoare la aceasta fabrica. La momentul actual nu stiu daca s-a mai luat vreo masura de redresare. Romanu' inca spera...
Priviti un articol gasit de mine, pe langa multe altele probabil existente:  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/Fabrica+de+Sticla+din+Avrig+mai+are+o+suta+de+angajati+Comenzile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu