miercuri, 14 august 2013

Modele - pareri.

Fiecare dintre noi suntem ghidati in viata de anumite modele. Fie ele personalitati ale timpului, modele comportamentale, morale, etice, (chiar si matematice, de ce nu?) etc..

Incercam cu orice pret sa incadram orice este nou intr-un model. Oare este bine ?  Pe de o parte avem abordarea conform careia stim cum sa tratam respectiva problema, cum sa ne atragem simpatiile unei persoane sau care sunt parghiile pe care putem miza in cazul persuasiunii. Pe de alta parte, riscam sa incadram gresit modelul, sau sa avem o eroare semnificativa.

De ce ?



In primul rand, pentru ca fiecare om are un strop (cat de mic) de originalitate. Poate incerca prin infatisare sa copieze intru totul modelul sau si poate adopta comportamente ale acestuia in anumite situatii. Totusi, personalitatea umana este de asemenea natura incat foarte rar se intampla ca doua persoane sa reactioneze identic in situatii similare (relevant in acest aspect este chiar exemplul gemenilor identici, care au personalitati diferite).

Si totusi, aceste modele ne sunt benefice?
Daca privim in jur, am spune ca in mare parte nu. Totusi, depinde in cazul fiecarui individ. Vom exemplifica in continuare:
In cazul elevilor, modelul comportamental este dat de apartenenta la un grup. "Liderul" impune un "standard de acceptabilitate". Cei care doresc sa fie primiti in grupul respectiv trebuie sa accepte normele acestuia. De cele mai multe ori, acest standard de acceptabilitate consta in anumite atitudini comune, aspectul fizic in conformitate cu dorintele grupului si aspiratiile la modelele sociale sa aiba un numitor comun.
Odata depasit stadiul scolar, modelele fiecaruia se contureaza sau/si definitiveaza (depasind de aceasta data, eventual, aspiratiile grupului).
Totusi, observam faptul ca aceste modele sunt influentate foarte mult de comunitatea din care provine individul. De exemplu,  un individ provenind dintr-o familie de intelectuali va avea, in general, un model intelectual. Nu are rost sa detaliem diferentele culturale, ilustrate in modele comportamentale, intre diferitele etnii, vizibile cu ochiul liber.

Revenind : modelele actuale sunt reprezentate in general de personalitati din mass-media, care nu indica intotdeauna un model demn de urmat. Adevaratele modele culturale si comportamentale nu sunt promovate suficient. De ce ? Pentru ca nu ar avea impact asupra publicului, obisnuit cu picanterii, distractie si contraste frapante.

Si totusi, un model?
Nu. Mai multe. Fiecare om are calitatile si defectele sale. Important este sa le observam si sa preluam partea buna a fiecaruia, conturandu-ne personalitatea, nu schimband-o. Evident, ceea ce se evidentiaza si se preia cel mai usor sunt defectele. Important este sa le remarcam si sa le evitam pe cat posibil.

Si da, fii original!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu