joi, 11 februarie 2016

Măști. Sau despre fiecare.

Fiecare are multiple măști, de care face uz în diverse situații.
În fiecare zi înainte să ieșim pe stradă nu uităm să ne luăm masca. Ba chiar unele își pun o altă mască peste masca zilnică, asta-i bună!
Toți ne ascundem după măști, obsesiv chiar. Mască a sinelui, a cunoașterii, a sensibilității, avem de toate în arsenal.
Cu fiecare ocazie ne întrebăm în forul nostru interior, precum o enervantă femeie indecisă: hm, oare ce mască mi-o sta mai bine? dar parcă în masca astalaltă mă simt mai confortabil... dar astalaltă arată mai frumos.. dar ailaltă arată mai bine în ochii prietenilor...

Și, într-un final o alegem. În sinea noastră ne gândim că am facut o alegere înțeleaptă.

Îi vedem pe ceilalți, ne plac persoane, atitudini, dar ce certitudine avem că nu este doar o mască foarte bine purtată? Mai nimeni nu își dorește să își arate călcâiul sensibil, toți suntem impenetrabili și tindem către o mască aprobată de „publicul larg”. Când putem garanta că am găsit un om cu o mască mai „estompată”, mai apropiată de latura sa umană?

Încă ceva: purtând măști zi de zi, oare mai știm noi cine suntem fără mască ? Într-un moment oarecare, una din măști va rămâne împietrită pe fața noastră. Apoi, conștientizăm prezența ei și o considerăm una și aceeași cu noi.

Totul e doar un joc... un joc de măști, în care toată lumea pierde.





duminică, 7 februarie 2016

Review no 2. "În cafeneaua tinereţii pierdute" de Patrick Modiano

Recunosc, titlul m-a indus în eroare. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să citeşti o etichetă şi să găseşti cu totul altceva în interior? 
Aşteptările mele vis-a-vis de titlu - acea cafenea să fie desluşită abia la sfârşit, mai ales datorită apelativului "tinereţii pierdute". Dar aici nu vorbim despre aşteptări. Poate asta face lectura mai interesantă - ce mai poate să ţi se înfăţişeze, având în vedere că întreg titlul a fost deja epuizat?

După cum ziceam, cadrul de referinţă, "cafeneaua tinereţii pierdute" - cafeneaua Condé, este prezentat încă de la debutul cărţii.Localul a fost cadrul întâlnirii personajelor prezentate. Între timp, aceasta a fost închisă. 
Abordarea narativă este de povestire în ramă, evocând momentul existenţei cafenelei Condé şi viaţa personajelor prezentate.
Personajele preiau, pe rând, rolul naratorului. Prin intermediul fiecăruia dintre personaje sunt evidenţiate relaţiile cu personajul principal, Louki (inclusiv o transpunere în pielea personajului principal) -  o tânără care încearcă să scape de rutina propriei vieţi.
Descrierea, puţin monotonă la debut, creşte în detalii pe măsura apropierii dintre personajul-narator şi Louki, totul fiind conturat şi finalizat prin descrierea destinului tragic al lui Louki. 
Fiecare din cele patru personaje aduce un nou grad de complexitate şi de detalii, portretul fiind astfel realizat într-o manieră cubică.

Un roman deosebit, al cărui gust îl prinzi odată ce treci de relatarea primului personaj. Odată parcursă, îţi doreşti să descoperi piesele puzzle-ului pentru a descifra misterul şi a vedea imaginea de ansamblu.